اتصال گرایی (connectivis) یک تئوری آموزشی برای فضای دیجیتال است. بر این ایدهی است که دانش شبکهایست و بنابراین عمل آموختن در شبکه و جامعه مجازی از طریق کنش متقابل اجتماعی صورت میگیرد. این یک مدل شبکهای از آموزش است. (۱)
پرسش اصلی نظریه یادگیری این است که توسعه فناوری چه تحولی در یادگیری بشر به وجود آورده و چه امکاناتی را برای یادگیری پیش روی او آورده است؟
زیمنس شخصی که تئوری ارتباط گرایی متعلق به اوست در پاسخ به این سوال معتقد است:
« یادگیری امروزی را دارای ویژگیهایی
چون آشوبواربودن، مداوم، همآفرینی، پیچیدگی، تخصص متصل و قطعیت همیشه
معلق میداند؛ همچنین میگوید یادگیری عبارت است از شکلدهی به شبکه، افزودن
گرههای جدید و خلق میسرهای عصبی نو. یادگیری امری مداوم است. یادگیری فعالیتی
نیست که خارج از زندگیهای روزانه ما صورت گیرد.(۲) در وضعیتی که اینترنت همه جا حاضر شاید صحبت از کلاس درس نوعی عقب ماندگی به نظر بیاید و شاید دیگر نمیتوان از محیط صرفا آموزشی سخن گفت چرا که فرآیند آموزش میتواند با زندگی روزمره ما درهم تنیده شود.
این نظریه موجب تحول در فضای آموزشی شدهاست. « شناخت و فهم ارتباط گرایی به عنوان یک نظریه یادگیری پویای معاصر نشان میدهد که این نظریه از توان بالقوهای برای افزایش درگیری دانش آموزان در تجارت یادگیری برخوردار است » (۲)
از نظر زیمنس توسعه فناوری موجب تحول دانش و همچنین تحول دانش آموزان شده درحالیکه ما هنوز در مکانهای آموزشی مثل مدرسه و دانشگاه از همان شیوههای سنتی آموزش بهره میبریم. تحولات عصر جدید ما را ملزم میکند تا در نظام آموزشی خود نیز تحول ایجاد کنیم. زیمنس اتصال گرایی را جایگزین مناسب شیوه آموزش سنتی میداند.
زیمنس بـرای ارتباط گرایـی، اصولـی را نیز تدوین کرده اسـت کـه برخـی از آنهـا بـه قرار زیـر اسـت: یادگیری و دانـش نیازمنـد دیدگاههـای متنوعی اسـت تـا دیدگاهـی جامـع ارائه و امـکان انتخـاب بهترین رویکـرد فراهم شـود؛ یادگیری
فرآینـد تشـکیل شـبکه بـه واسـطه ارتبـاط گرههـای ویـژه یـا منابـع اطلاعاتـی اسـت؛
دانش در شـبکهها مسـتقر اسـت؛ ظرفیت بیشـتر دانسـتن مهمتر از آن چیزی اسـت که
هماکنـون دانسـته میشـود؛ و توانایـی دیـدن ارتباطهـا و شناسـایی الگوهـا و معنایابـی
بیـن زمینههـا، ایدههـا و مفاهیـم مهـارت هسـتهای افـراد امـروزی اسـت (اسـکندری و
دیگـران، 1389:33)
۱- Dictionary of Information Science and Technology
edited by Mehdi Khosrowpour
۲- زارعی،عیسی.۱۳۹۳. دانش و یادگیری: مبانی نظریه ارتباط گرایی. فصلنامه نقد کتاب، ۲و۳، ۱۴۱
- ۰ نظر
- ۲۴ فروردين ۹۷ ، ۲۳:۳۴