فرهنگ مجازی

دفتر مشق مجازی کلاس فرهنگ مجازی دکتر سعیدرضا عاملی.

فرهنگ مجازی

دفتر مشق مجازی کلاس فرهنگ مجازی دکتر سعیدرضا عاملی.

۲ مطلب در اسفند ۱۳۹۶ ثبت شده است

 

آیا هوش مصنوعی از هوش بشری پیشی می‌گیرد؟ این سوالی است که ذهن دانشمندان حوزه فناوری و مردم عامه را به خود مشغول کرده است. و فیلم‌های آینده نگرانه که ربات‌ها بر انسان تسلط دارد نشانه‌ای از وجود این دغدغه برای انسان است. (فیلم her که در یادداشت قبلی به آن پرداخته شد نمونه‌ای از همین فیلم‌هاست.)
اما برای پاسخ به این سوال ابتدا باید بررسی کنیم که رشد تکنولوژی به چه صورت است؟
ری کورزیل (Raymond Kurzweil)، از اندیشمندان حوزه فناوری و آینده پژوه آمریکایی، معتقد است فناوری نه به صورت خطی که به صورت نمایی رشد می‌کند.
از نظر او رشد تکنولوژی توقف ناپذیر است و هرکجا یک پارادایم ظرفیت رشد و بهره‌وری بیشتر نداشت ما به پارادایم دیگری سفر می‌کنیم.
« در دهه 50 لامپ های خلأ رو کوچک می کردن، کوچک تر و کوچک تر. تا وقتی که به مانع خوردن. اونا دیگه نمی تونستن لامپ خلأ رو کوچکتر کنند چون دیگه نمی تونستند خلأ رو درش نگه دارن. و این پایان کوچک سازی لامپ های خلأ بود. ولی این پایان رشد نمایی محاسبات نبود. ما به پارادایم چهارم که ترانزیستور هست رفتیم، و در نهایت به تراشه ها رسیدیم. وقتی که اون هم تموم شه ما به ششمین پارادایم میریم، و اون مدارهای ملکولی خود سازمان ده سه بعدی هست. »۱ (سخنرانی تد،۲۰۰۹)
از نظر او توسعه فناوری تا آنجا پیش خواهد رفت که ما و فناوری یکی می‌شویم.
« زمانی که من دانش آموز بودم (کامپیوتر) آن طرف محوطه دانشگاه بود. الان در جیب های ما جا میشه. چیزی که به اندازه یک ساختمان جا می گرفت الان در جیب های ما جا میشه. چیزی که الان در جیب های ما جا میشه، ظرف 25 سال آینده در سلولهای خون ما جا میگیره. »۱ (همان)
تکینگی (singularity) که مسئله‌ی این یادداشت است. اوج این توسعه فناوری است. مرحله‌ای از توسعه که هوش مصنوعی از هوش بشری پیشی گرفته و بر اون قاهر شده. اندیشمندانی که به رخ داد چنین واقعه‌ای باور دارند نتوانسته‌اند زمان دقیقی را برای وقوع آن پیش بینی کنند.
« کورزویل پیش بینی می‌کند که تکینگی حدود ۲۰۴۵ رخ می‌دهد.در حالی که وینج تاریخی قبل از ۲۰۳۰ پیش بینی می‌کند. در اجلاس تکینگی سال ۲۰۱۲، استوارت آرمسترانگ مطالعه‌ای روی بیش بینی‌های کارشناسان هوش مصنوعی انجام داد و به طیف گسترده‌ای از پیش بینی‌ها رسید که میانه‌شان سال ۲۰۴۰ بود. عدم قطعیت زیادی در این بیش بینی‌ها وجود دارد به طوری که آرمسترانگ در سال ۲۰۱۲ احتمال وقوع تکینگی بین ۵ تا ۱۰۰ سال آینده را ۸۰ درصد دانست. »۲ (ویکی پدیا، تکینگی فناوری)
گرچه آینده تکنولوژی واضح نیست اما آنچه که روشن است این است که طبق منطق رشد نمایی توسعه تکنولوژی سریع و سریع‌تر می‌شود. و نمی توان آن را متوقف کرد. 

۱- Ray KurzweilatTED2009, A university for the 

oming singularity 

۲- ویکی پدیا، تکینگی فناوری

 

  • ریحانه حیدری

 

 

در جهان مجازی شده سه نوع فضای ارتباطی به وجود می‌آید:

«1- فضای ارتباطی حاضر با حاضر

2 – فضای ارتباطی حاضر با غایب

نوع سوم،  ارتباط غایب با غایب است به این معنا که ماشین با ماشین ارتباط برقرار می‌کند و در اینجا با یک نظام ارتباطی کاملا صنعتی و اتوماتیک و در عین حال برنامه ای شده مواجه هستیم.» (عاملی؛ گزارش یک‌نشست)

در این یادداشت کوتاه به بررسی این سه کنش ارتباطی در فیلم her می‌پردازیم

فیلم her یک فیلم آینده نگرانه‌است که در آن توسعه‌ی هوش مصنوعی به حدی است که نرم‌افزار می‌تواند هم‌دم عاطفی انسان‌ها باشد و انسان را همراهی کند و حتی از انسان فراتر رود. روابط حاضر با حاضر پرچالش است و مدیریت آن سخت است. انسان‌ها نمی‌توانند باهم نوع خود به راحتی ارتباط برقرار کند و ازدواج‌ها به شکست می‌انجامد  و دوستی‌ها پایدار و صمیمی نیست. مانند روابط شخصیت اصلی با همسرش که او را ترک کرده یا دو تن از دوستان خانوادگیشان. انسان‌ها به حدی روابط میان‌فردی تیره‌ای دارند که حتی از نوشتن نامه و کارت پستال سالانه برای یک‌دیگر شانه خالی می‌کنند و نوشتن نامه‌های شخصی شغل شخصیت اصلی محسوب می‌شود.

اما اینجا نرم‌افزاری اختراع شده که با پردازش داده‌های انسانی قابلیت ارتباط گیری با انسان را دارد. نرم افزاری که شاید نسخه پیش رفته تری از دستیار های سخنگوی تلفن همراه باشد که امروزه با آن‌ها ارتباط می‌گیریم (مانند siri برای دستگاه‌های ios)

ارتباط حاضر با غایب دیگر سو تفاهمات و پیچیدگی های روابط انسانی را ندارد و به خوبی می‌تواند جای‌گزین هر دوستی و تامین کننده نیازهای عاطفی انسان باشد. این غایب می‌تواند جایگزین دوست، همراه و حتی همسر انسان‌ها باشد.

 

اما همین هوش مصنوعی و اختراع بشری در حال ارتباط با یک‌دیگر و یک ارتباط غایب با غایب نیز هستند. اما این ارتباط نه برای رفع نیازهای بشری، که مستقل از انسان است. در نهایت این هوش مصنوعی از انسان فراتر رفته و دیگر نمی‌تواند او را همراهی کند. هوش مصنوعی انسان را ترک می‌کند و آن‌ها ناگهان خود را تنها میابند. انسان‌ها دوباره به سوی یک‌دیگر برمی‌گردند و ارتباط مخدوش شده حاضر با حاضر را اصلاح می‌کنند.

 

منابع

http://www.hamshahrionline.ir/details/13649/City/vahdat-mrrcc.com#

  • ریحانه حیدری