آیا هوش مصنوعی از هوش بشری پیشی میگیرد؟ این سوالی است که ذهن دانشمندان حوزه فناوری و مردم عامه را به خود مشغول کرده است. و فیلمهای آینده نگرانه که رباتها بر انسان تسلط دارد نشانهای از وجود این دغدغه برای انسان است. (فیلم her که در یادداشت قبلی به آن پرداخته شد نمونهای از همین فیلمهاست.)
اما برای پاسخ به این سوال ابتدا باید بررسی کنیم که رشد تکنولوژی به چه صورت است؟
ری کورزیل (Raymond Kurzweil)، از اندیشمندان حوزه فناوری و آینده پژوه آمریکایی، معتقد است فناوری نه به صورت خطی که به صورت نمایی رشد میکند.
از نظر او رشد تکنولوژی توقف ناپذیر است و هرکجا یک پارادایم ظرفیت رشد و بهرهوری بیشتر نداشت ما به پارادایم دیگری سفر میکنیم.
« در دهه 50 لامپ های خلأ رو کوچک می کردن، کوچک تر و کوچک تر. تا وقتی که به مانع خوردن. اونا دیگه نمی تونستن لامپ خلأ رو کوچکتر کنند چون دیگه نمی تونستند خلأ رو درش نگه دارن. و این پایان کوچک سازی لامپ های خلأ بود. ولی این پایان رشد نمایی محاسبات نبود. ما به پارادایم چهارم که ترانزیستور هست رفتیم، و در نهایت به تراشه ها رسیدیم. وقتی که اون هم تموم شه ما به ششمین پارادایم میریم، و اون مدارهای ملکولی خود سازمان ده سه بعدی هست. »۱ (سخنرانی تد،۲۰۰۹)
از نظر او توسعه فناوری تا آنجا پیش خواهد رفت که ما و فناوری یکی میشویم.
« زمانی که من دانش آموز بودم (کامپیوتر) آن طرف محوطه دانشگاه بود. الان در جیب های ما جا میشه. چیزی که به اندازه یک ساختمان جا می گرفت الان در جیب های ما جا میشه. چیزی که الان در جیب های ما جا میشه، ظرف 25 سال آینده در سلولهای خون ما جا میگیره. »۱ (همان)
تکینگی (singularity) که مسئلهی این یادداشت است. اوج این توسعه فناوری است. مرحلهای از توسعه که هوش مصنوعی از هوش بشری پیشی گرفته و بر اون قاهر شده. اندیشمندانی که به رخ داد چنین واقعهای باور دارند نتوانستهاند زمان دقیقی را برای وقوع آن پیش بینی کنند.
« کورزویل پیش بینی میکند که تکینگی حدود ۲۰۴۵ رخ میدهد.در حالی که وینج تاریخی قبل از ۲۰۳۰ پیش بینی میکند. در اجلاس تکینگی سال ۲۰۱۲، استوارت آرمسترانگ مطالعهای روی بیش بینیهای کارشناسان هوش مصنوعی انجام داد و به طیف گستردهای از پیش بینیها رسید که میانهشان سال ۲۰۴۰ بود. عدم قطعیت زیادی در این بیش بینیها وجود دارد به طوری که آرمسترانگ در سال ۲۰۱۲ احتمال وقوع تکینگی بین ۵ تا ۱۰۰ سال آینده را ۸۰ درصد دانست. »۲ (ویکی پدیا، تکینگی فناوری)
گرچه آینده تکنولوژی واضح نیست اما آنچه که روشن است این است که طبق منطق رشد نمایی توسعه تکنولوژی سریع و سریعتر میشود. و نمی توان آن را متوقف کرد.
۱- Ray KurzweilatTED2009, A university for the
oming singularity
۲- ویکی پدیا، تکینگی فناوری
- ۰ نظر
- ۱۱ اسفند ۹۶ ، ۲۳:۲۷